Bli medlem av:    |   GrenlandÆttehistorielag    |   Norsk Slektshistorisk Forening   |  

PAYGARDEN

Det neste hus var Pay-gården, som senere er flyttet ut fra fjellet, og i ombygget stand er den gamle jernbanestasjon.

Denne eiendom hadde matr. nr. 3 & 4, og dens første eier var Karen Bentzen, enke efter postmester Bentzen. Hun skjøtet den i 1813 til Anders Hall. I 1834 blev postmester J. C. Krohn eier ved auksjonsskjøte, og han leide fra 1843-53 bort til Skiens tollkammer. I 1853 flyttet tollkammeret ned til sin nye tollbod, som står der den dag idag.

I 1855 blev Jacob Müller eier ved skjøte fra Marie Krohn. Han leide ut 3 værelser i gården til telegrafvesenet for 5 år fra 1858, og senere til 1868. Det er det første telegrafkontor i Skien. Senere kom det til matr. nr. 7, underfogd M. Pedersens senere gård, men kom atter tilbake til denne eiendom, da der i jernbanens stasjonsbygning blev telegrafkontor.

Ved auksjonsskjøte av 1872 blev Christopher Pay eier av gården. Pay var sønn av kjøpmann G. C. Pay i Drammen, og hustru f. Holter. Hans far var innehaver av de store kornimportfirmaer G. C. Pay & Søn, Drammen, hvor Lars og Hans Houen var ansatt, og Otto Pay & Co., Christiania. Det var i forbindelse med disse firmaer at Pay etablerte sig i Skien, visstnok efter tiltak av Lars Houen. Pay drev korn- og melforretning, og eide også det senere H. C. Hansens bruk. Han var meget avholdt i byen, populær blandt småfolk og vanket også i de såkalte høiere cirkler, og det var ikke alltid så lett å få innpass i de kretser i gamle dager. Pay hadde mange utenbys venner som ofte besøkte ham i Skien. Han ansåes for å være velstående, man mente iallfall at han tedde sig som en rikmann. Han må ha vært en betydelig mann, for han var stadig gjenstand for folkesnakk, for ikke å si sladder, som skikk og bruk var i småbyer når det gjaldt folk som var noe utenfor det sedvanlige. Pay var således rytter og hadde vakre hester og kjøretøier. Han var, likesom J. S. Engebrethsen, eieren av Høiers hotell, sterkt interessert i hester og travkjøring. Det skulde ikke mere til for at det øyeblikkelig var småskårne folk som mente Pay var en fantast. Men hvorom allting er, det gikk ikke riktig heldig for Pay i Skien, bruket blev ødelagt av flommen i 1879, og tidene var vanskelige. Han utvandret til Amerika, hvor han døde som ugift i begynnelsen av 1900-tallet.