Bli medlem av:    |   GrenlandÆttehistorielag    |   Norsk Slektshistorisk Forening   |  

FØNIX

Hotell Fønix, matr. nr. 282-283, som brente 9. juni 1888, eides av vognmann A. Pedersen, som i 1857 kjøpte gården av Johanne Andrea Amundsen.

Hvor mange kjære minner knytter det sig ikke for oss eldre Skiens-folk til gamle Fønix? Det var i lang tid vårt eneste teater, og det mest fashionable møtested for alle offentllige foranstaltninger, foredrag etc. Der gav Olaus Olsen og Urania Marquards trupp sine teaterforestillinger, og det var sannelig ofte god skuespillkunst de leverte. Her holdt Bjørnson foredrag om Engifte og Mangegifte, Sophus Tromholt sine astronomiske foredrag, her var det larmende folkemøter, og her hadde Horda Hauge sin utmerkede danseskole.

En gård lengere oppe på østsiden av Snipetorpgaten er matr. nr. 266 (nu nr. 27, som eies av Herman Thorsen), og den har en viss interesse, da Knud Ibsen har bodd der. I en konduktørprotokoll for 1846 heter det: Hother Bøttger innfant sig efter anmodning av eieren Knud Ibsen i hans gård matr. nr. 266 på Snipetorp, men panteregistret siger at gården eides av Christopher Blom Paus, så det er rimelig at K. Ibsen ikke har vært eier, men bare bodd tilleie hos sin slektning.

Gården nr. 274 ved øvre ende av Strandbakken eides fra 1866 av den kjente gamle trelasthandler Hans Linaae Bruun, bror av fru bokhandler Krogh, og gift med Hanna Boyesen fra Porsgrunn. Bruun nøt stor anseelse og var en sterkt kirkelig interessert mann. Hans svigerinne den kjente lærerinne frk. Grethe Boyesen bodde i huset hos ham. Familien flyttet senere til Porsgrunn. Bruuns barn: Karen, g. m. apoteker Knutsen, Oslo, Elias, sakfører, Esther, malerinne, og Bolette, lærerinne.

Dette hus, som så mange andre på Snipetorp, hører sikkert med til byens eldste bebyggelse, da den øvre del av Snipetorp ikke brente hverken 1777, 1854 eller 1886. Særlig har mange av Snipetorphusene bevart sitt gamle preg inne mot gårdsrummene.